Hvad er forskellen på balkoner og altaner?

For at gøre en lang historie kort, er en balkon og en altan – i hvert fald rent teknisk og ud fra deres definitioner – den samme ting. Forskellen på balkoner og altaner findes derfor i sproget, og i høj grad afhænger det af øjnene, der ser. Bliv klogere på forskellen på balkoner og altaner herunder.

Stor balkon på hvidt hus

Balkon eller altan: hvilket ord skal man bruge?

Balkoner og altaner er to sider af samme sag. Nogle vil endda mene, at det er fuldstændig samme ting. Det er begge udendørs opholdsarealer, som består af en bund, der er fastgjort til en bygning og med en form for værn rundt om. Af den grund bruges de to ord i dag også i flæng. Forskellen skal findes i sproget, i de usagte, unavngivne dele af vores modersmål, hvor vi alle ved, hvornår noget er en altan, og hvornår noget er en balkon, uden at kende definitionerne.

En “balkon” lyder dog for de fleste mere storslået end en “altan”. Derfor siger vi oftest “balkon”, når der er tale om en stor altan, som typisk bliver båret af søjler, og som sidder på ældre, herskabelige bygninger. Derudover sidder en balkon altid uden på en bygning, mens den vender udad fremfor indad. Derfor har et slot ikke altaner, men derimod majestætiske balkoner, og et klassisk lejlighedskompleks 1970’erne rummelige altaner fremfor små balkoner.

Inden vi går et spadestik dybere ned i definitionerne på henholdsvis balkoner og altaner, vil vi slå fast, at balkoner og altaner er det samme. Det er størrelsen, placeringen, bygningens karakter og i sidste ende øjnene, der ser, som afgør, om det er en balkon eller en altan.

Balkoner og altaner er én og samme ting.

Gitte Munk LarsenEjer - Scandinavian Steelhouse
Altan med hængekøje ud til sø

Hvad er en altan?

I følge Den Danske Ordbog er en altan en “åben udbygning eller lille terrasse over terrænhøjde, forsynet med rækværk og med adgang fx fra en lejlighed i et etagebyggeri”. Det kommer fra det italienske altana, som er afledt af ordet alto, der kommer fra det latinske altus, som betyder “høj”. Grundlæggende støbes et fundament, der fastgøres til bygningen, og som kan udsmykkes på forskellig vis. På fundamentet monteres et værn eller rækværk, der kan udføres i mange forskellige materialer og med forskellige udformninger.

Det er ikke til at sige, hvornår man første gang i verdenshistorien begyndte at bygge altaner. Til gengæld ved vi, at de første bygninger med altaner i Danmark blev opført i slutningen af 1920’erne. Siden da er efterspørgslen på altaner vokset enormt, og de fleste boligejere ønsker sig ofte en eller anden form for konstrueret, udendørs opholdsområde, hvad end det er en altan, terrasse, veranda eller lignende.

På både engelsk og svensk bruges kun et ord for balkoner og altaner, “balcony” eller “balkong”, som dækker alle størrelser, former og placeringer. Ligesom på dansk inddeles altaner i specifikke typer så som franske altaner, spanske altaner, tagaltaner, svalegange med flere.

Du kan læse meget mere om altaner her.

Hvad er en balkon?

En balkon er rent byggeteknisk det samme som en altan. Den Danske Ordbog definerer balkoner som en “fremspringende, uoverdækket etageudbygning på en (herskabelig) bygning forsynet med rækværk eller lav mur”. Ordet har germansk oprindelse og kommer fra ordet balk, der betyder “bjælke”. I definitionen ses tydelig den tidligere beskrevet forskel på balkoner og altaner, netop at en balkon oftest er større, søjlebåren og monteret på herskabelige eller pompøse bygninger.

Svalegang og altaner på en bygning

Er der forskel på afskærmning, værn eller rækværk?

Der er ikke forskel på den afskærmning, som bruges på henholdsvis balkoner og altaner. Begge dele vil have en afskærmning af hensyn til sikkerhed, da konstruktionen trods alt er oppe i luften. Der findes mange forskellige typer værn og rækværk blandt andet i aluminium, stål, jern og glas. Du kan se eksempler på forskellige rækværk her.

Ønsker du at bestille en balkon eller altan?

Har du tvivlsspørgsmål i forhold til balkoner og altaner eller brug for hjælp til at finde den rigtige løsning til dit hjem, så vil vi hos Balkon.dk meget gerne hjælpe dig. Vi tilbyder balkoner eller altaner i præcist den udformning og stil, som du ønsker.

Du kan se hele vores udvalg af altaner og balkoner her.

Stor rund balkon med døre

Kontakt os nu