Hvilken vej skal min altan vende?

En altan er en dejlig tilføjelse til enhver ejendom, der giver anledning til mange afslappende og hyggelige stunder. Det er dog vigtigt, at man overvejer, hvilken vej altanen skal vende, inden man får den installeret. Altanens retning har nemlig kæmpe betydning for mængden af sol og vind, og dermed også for hvordan man bedst indretter sin altan. Bliv klogere på hvilken vej din altan skal vende herunder.

Altan med sol

Hvornår er der sol på en vest-, øst-, nord- og sydvendt altan?

Altanens retning i forhold til de fire verdenshjørner – nord, syd, øst og vest – er af kæmpe betydning for hvor meget sol og vind, der kommer ind på altanen. Alle har forskellige præferencer i forhold til mængden af sol, så det kan derfor betale sig at bruge god tid på at overveje de forskellige løsninger. 

Ønsker du at få så meget som muligt sol på din altan, er en sydvendt altan det rigtige valg. Især om sommeren vil en sydvendt altan være badet i sol det meste af dagen. Dog vil en sydvendt altan ofte være meget kold om morgenen, da solen ikke har haft tid til at varme den op endnu. 

Med en østvendt altan kan man få glæde af den skønne morgensol, og måske endda en solopgang, hvis der er skyfrit. Morgensolen forsvinder til gengæld hurtigt, og altanen vil stå i skygge resten af dagen.

En vestvendt altan vil give mere sol længere tid på dagen, og er derfor også et populært valg. Derudover vil en vestvendt altan byde på aftensol, da solen går ned i vest. 

Modsat vil en nordvendt altan undgå sol det meste af dagen, hvilket kan være den rigtige løsning for dig, som foretrækker skygge. 

Du kan læse meget mere om altaner her.

Altan i by
Altaner med glasværn på blå facade

Hvilken retning er der mindst vind på min altan?

Udover sol, er vind også en vigtig faktor, når det kommer til at anlægge en altan. Blæser det meget fra en kold vindretning, vil luften nemlig ofte føles koldere end den er, også selvom solen skinner. På den anden side kan en kølig brise også være ret forfriskende på de helt varme sommerdage. De fleste dage på året er det dog mest attraktivt med en nogenlunde vindstille altan.

Anlægger man en altan mod vest, skal man være opmærksom på, at vestenvinden ofte er mere kraftig end andre vindstrømme. Blæser det fra vest ind til en vestvendt altan, kan diverse tæpper, puder og planter derfor hurtigt blæse væk. Man kan derfor overveje at anlægge en syd-vestvendt altan i stedet, så man skærmer sig fra den værste vestenvind. På denne måde undgår man også en udelukkende sydvendt altan, som kan være alt for varm for nogle om sommeren.

Hvordan indretter jeg bedst min altan?

Når det kommer til indretningen af din altan, spiller placeringen og retningen også en stor rolle i forhold til hvilke planter, møbler og tilbehør, der egner sig til din altan.

Vælger du en syd- eller vestvendt altan, kan du med fordel indrette den efter de solrige dage med liggestole, sofa eller stole – alt efter hvor meget plads du har. På en direkte sydvendt altan er det også gavnligt med et solsejl eller parasol til de solrige sommerdage, så man passer på solens kraftige stråler.

På en vestvendt altan kan det, på grund af den kraftige blæst, være nyttigt at læsikre sin altan med en læskærm. Man bør også vælge altanmøbler, der ikke let flyver væk, som f.eks. hynder, der kan bindes fast.

En øst- og nordvendt altan kræver ikke nogen specielle forholdsregler. Man bør dog ved en nordvendt altan være ekstra opmærksom på fugt, da denne ikke får meget sol.

Hyggelig altan
Spansk altan med sol og potteplanter

Hvilke planter egner sig til min altan?

Planter er en nem og hurtig måde at give sin altan et varmt og indbydende udtryk. For at du passer bedst på dine planter, og dermed sørger for at de lever i lang tid, er det vigtigt at overveje mængden af sol, de skal have.

For både vest- og østvendte altaner gælder det, at der kun er sol omkring halvdelen af dagen. Man bør derfor vælge planter, der trives i halvskygge, hvilket er de fleste stauder eller krydderurter. På en vestvendt altan bør planterne være rimelig hårdføre overfor vind med tykke stængler og placeret i robuste krukker.

Sydvendte altaner vil på grund af den høje sol kræve, at planterne vandes ofte. Her spirer særligt blomster meget hurtigt, hvorfor det er oplagt med en blomsterkasse på en sydvendt altan. Nordvendte altaner egner sig derimod bedst til skyggeplanter, som f.eks. laurbærkirsebær, og ikke blomster.

Ønsker du at bestille en balkon eller altan?

Har du tvivlsspørgsmål i forhold til balkoner og altaner eller brug for hjælp til at finde den rigtige løsning til dit hjem, så vil vi hos Balkon.dk meget gerne hjælpe dig. Vi tilbyder balkoner eller altaner i præcist den udformning og stil, som du ønsker.

Du kan se hele vores udvalg af altaner og balkoner her.

Stor rund balkon med døre

Kontakt os nu